Csíkfalva

Tájékoztatót tartott a LEADER

Március elsején községünkbe látogatott a Nyárádmenti LEADER Egyesület tájékoztató karavánja.

      Balássy András területi tájékoztató a tavaly zárult 2007-2013-as időszak eredményeiről számolt be a jelenlevőknek: a Nyárádmentén 2,3 milliót tudtak támogatásra fordítani, ebből 58 nyertes pályázatot valósíthattak meg a célközönséggel. Ebből Csíkfalva község 140.550 euróhoz jutott a jobbágyfalvi kultúrotthon feljavításra, felszerelésére, közterület-fenntartó többfunkciós munkagép vásárlására és felszerelésére, a kulturális örökség megőrzésére. Az is kiderült: bár az elmúlt időszakban a LEADER program az országos vidékfejlesztési terv “másolata” volt, és nem volt “leaderszerű”, mégis nyert belőle ez a vidék is.
      Ezzel szemben a most indult ciklusban a LEADER nem támogatja azokat az intézkedéseket, lehetőségeket, amit az országos program is támogat. Nem lehet mezőgazdasági típusú pályázatokat benyújtani a LEADER programon, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a közösségi szféra több pénzhez jusson. Az is újdonság, hogy csak jogi személyiséggel rendelkező, bejegyzett entitások nyújthatnak be pályázatot.
      Az elmúlt ciklushoz viszonyítva most kevesebb pénzzel, alig kétmillió euróval gazdáskodhat a Nyárádmente. Ebből 600-600 ezer eurót írnának ki pályázatokon a kisvállalkozásoknak és önkormányzatoknak, 270 ezret örökségvédelemre, 100 ezret szociális elképzelésekre, a többiből turisztikai vállalkozások igényelhetnek, illetve a turisztikai együttműködést is támogatnák.
      A jelenlevők olyan témákban vetettek fel kérdéseket, mint a szolgáltatások, famegmunkálás, a termékek, szolgáltatások skálájának bővítése, műemlékfelújítás, vállalkozásindítás.
      Balássy András elmondta: május elejére mindenképp megtörténnek az első pályázati kiírások, az érdeklődőket konkrét elképzelésekkel, tervekkel azelőtt is várják a kistérségi LEADER irodába, ahol Ördög Hanna és Péter Hunor részletekbe menően is tud majd útbaigazítást, tanácsot adni.
      A találkozón készült képeket ITT nézheti meg.