Csíkfalva

Tűzoltók ünnepeltek Csíkfalván

Május 13-án ötödik alkalommal szervezett találkozót az önkéntes tűzoltók számára a csíkfalvi alakulat, amelyre Maros és Hargita megyei társaik mellett az országhatárokon kívülről is érkeztek vendégek.

Az esővel induló reggel sem riasztotta el a tűzoltókat, tizennégy csapat gyülekezett Csíkfalva központjában: a házigazdák mellett Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Szováta, Erdőszentgyörgy, Ákosfalva, Jedd, Nyárádszereda, Székelyhodos, Korond, Ülke, Székelykeresztúr, Csíkvacsárcsi önkéntesei, de a magyarországi testvértelepülés, Rábakecöl is 19 tagú tűzoltó-küldöttséggel érkezett, míg a belga testvértelepülésről, Holsbeekről négyen. Köszöntő beszédében Balogh István polgármester kiemelte: mindkét testvérkapcsolat sokat segített a helyi alakulat felszerelésében pénzadománnyal, eszközökkel, autókkal. Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy elengedhetetlenül fontos az önkéntes tűzoltóság, amely nemcsak tüzet olt, életeket ment, hanem a közösség javára is sokszor bevethető. Ugyanakkor az elmúlt évek alatt ez egy közösségfejlesztési kérdés is lett, együtt tudnak az önkormányzattal, lakosokkal tervezni, dolgozni, építeni, gyarapodni, hasznosat alkotni.

A belga küldöttség részéről Guido Peers fejezte ki örömét, hogy mire jutott a huszonöt éve tartó barátság, majd átadták annak a két tűzoltó autónak a kulcsait és dokumentumait, amelyeket április elején adományoztak Csíkfalvának. Szabó Árpád helyi tűzoltóparancsnok is köszönetet mondott a belgákanak, átnyújtva számukra egy székely zászlót, amelyet a vendégek otthon ki fognak tűzni az önkormányzat épületére – ha már Csíkfalván ezt el kellett távolítani. A nagylelkű támogatást megköszönve a polgármester tiszteletbeli tűzoltó címet és emléktárgyat nyújtott át a belgáknak.

Ezután a csapatok tűzoltó autókra szállva bejárták a község öt települését, köszöntötték a szirénahangokra kisereglő lakosságot, majd a csíkfalvi sportpályán gyülekeztek, ahol egy közös fénykép után el is kezdődtek a rendezvények. Elsőként a csíkfalvi „morzsák” mutattak be stafétagyakorlatot, a csíkfalvi és a szovátai-remetei ifjúsági csapatok tűzvonal kialakításában vetélkedtek. A felnőttek számára idén különleges gyakorlatot szerveztek: minden csapatnak áldozatokat kellett megtalálniuk és kimenteniük egy sűrű füsttel borított, akadályokkal teli, robbanásveszélyes épületből, majd egyes alakulatok tűzoltásban mutatták meg gyakorlatukat. A tűzoltóknak vetkőzési és öltözési versenyt is szerveztek, kötélhúzásban pedig a köszvényesiek bizonyultak a legjobbaknak. Mindez idő alatt a gyerekek szórakoztatására is figyeltek a szervezők, számukra légvárat állítottak fel, de a gyerekek rajzaiból készült kiállítást is meg lehetett tekinteni. A csapatok és kilátogatók számára gulyás főtt, miccs, flekken, kolbász sült, sörcsapot nyitottak, a bevételt pedig idén is a helyi tűzoltók használhatják fel a garázsépület befejezésére és egyéb célokra.

Szabó Árpád parancsnok elégedett, hiszen egyre magasabbra tehetik a mércét, messziről is érkeztek csapatok, de sok fiatal, gyerekes család is kilátogat a rendezvényre, ezért reménykedhetnek az utánpótlásban is. A programokban hagsúlyos helyet kaptak a gyerekek, de a szórakozás mellett megtartották a szakmai részt is, a külföldi vendégek is kitűnően bekapcsolódtak a programokba, még a nők is.

A rendezvényen készült képeket ITT tekintheti meg.

A rendezvény megvalósulását a következő személyek és cégek támogatták: Virtus Gym, Makkai Emese, XXL Night Club, Májai Zsolt, Kexi Taxi, Kexi Taxi Szőnyeg- és Autómosó, Autóvolán, Gabriella Sajt, Cenda Impex, Annlevi kft – Vicsai Levente, Káli pékség, Szőke József, Lanka kft.

A főzésben kivették részüket: Kilyén Csaba, Fogarasi Zoltán, Judit és Zolika, Balog Pál, Farkas Éva, Domó Éva, Dénes Sára-Mária, Tofán Teréz. A tűzoltók kiszolgálásában, az árusításban Szász Tünde és Varga Emőke voltak seígtségünkre.

Mindannyiuknak köszönjük!