Sângeorgiu de Pădure

Confesiuni

La recensamantul din 2011 Sangeorgiu de Padure impreuna cu Bezid si Bezidul Nou prezenta urmatoarea structura religioasa:

  • ortodoxa 891
  • romano-catolici 891
  • reformata 2735
  • baptista 72
  • penticostala
  • adventista 11
  • alte religii66
  • unitarieni cca 400
  • atei 24
  • nedeclarata 96 locuitori.

Cea mai insemnata religie din localitate este cea reformata.

biserica_reformataBiserica reformată din Sângeorgiu de Pădure

Biserica reformată din Sângeorgiu de Pădure, jud. Mureş, a fost construită în stil gotic la sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea, fiind sfinţită cu hramul Sfântului Gheorghe în 1333. Biserica a suferit mai multe modificări arhitecturale şi confesionale în decursul secolelor. Prima mare modificare a avut loc între anii 1730-1760, când cu sprijinul financiar al baronesei Wesselenyi Kata (soţia contelui Rhedey Zsigmond), nava bisericii a fost casetată, amvonul a fost sculptat de către Sipos David, fiindu-i montată coroana barocă, iar pe plafonul sanctuarului a fost pictat blazonul familiei Wesselenyi. A doua mare renovare a avut loc între anii 1935-1936, după planurile arhitectului Debreceni Laszlo, când au fost schimbate formele ferestrelor, a intrării laterale cât şi casetele din nava bisericii.

Sub biserică se află o criptă, zidită în anul 1614 din cauza ciumei. Iniţial biserica a fost romano-catolică, cu pereţii decoraţi de fresce atât în interior cât şi la exterior. Apoi la începutul aniilor 1600 a devenit reformată, unitariană pentru scurtă vreme, iar din 1640 a redevenit reformată.

Biserica mai este renumită şi pentru faptul că aici este înmormântată contesa Rhedey Claudia, stră-străbunica reginei Angliei, Elisabeta a II -a.

Bustul Claudiei Rhedey (1812-1841), în curtea Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure

Fiică a contelui Rhedey Laszlo şi a baronesei Inczedi Agnes, Claudia a locuit pentru o vreme la Cluj, în clădirea de la colţul străzii Napoca cu Piaţa Unirii. Era renumită pentru frumuseţea ei. La un bal din Viena l-a întâlnit pe viitorul soţ, ducele Alexandru de Wurtemberg. Din această căsătorie s-au nascut două fete şi un băiat. Claudia a murit la numai 29 de ani în urma unui accident în timp ce se afla la Graz, fiind însărcinată cu cel de-al patrulea copil. Soţul îndurerat îi îndeplineşte acesteia ultima dorinţă: o aduce acasă şi o înmormântează în biserica din Sângeorgiu de Pădure. Fiul Claudiei va creşte în Anglia, unde preia titlul princiar al tatălui (Francisc de Teck), se căsătoreşte cu prinţesa Adelaide, iar fiica lor prinţesa Mary Victoria de Teck devine soţia prinţului de Wales George al V-lea, care în 1910 este încoronat Rege al Marii Britanii.

Mary Victoria va trimite bisericii două plăci comemorative în cinstea bunicii sale, una în 1904 ca prinţesă de Wales, cealaltă 1936 ca regină a Marii Britanii. Aceste plăci se găsesc în biserică.

Pe tron va urma fiul lor George al VI-lea, iar după el fiica sa Elisabeta a II-a, actuala regină a Marii Britanii, stră-stră-nepoata Claudiei. În anul 2008 pe 8 mai prinţul Charles a vizitat biserica şi a depus un buchet de crini albi sub placa comemorativă a stră-stră-stăbunicii sale, ocazie cu care a semnat în Cartea de Oaspeţi (cu negru).

biserica_ortodoxaBiserica ortodoxă din Sângeorgiu de Pădure

Biserica ortodoxa romana cu hramul Sfantul Gheorghe a fost edificata intre anii 1935 1938 din daniile credinciosilor, din contributia statului roman cu sprijinul forurilor superioare bisericesti, ctitor fiindu/i parintele protopop Teodor Muica, senator si deputat. Prima pomenire documentara despre o biserica ortodoxa romana dateaza din perioada 1691 – 1704, cand a fost ridicat un locas de rugacine dinlemn de catre preotul Patru din Hodac si care a ars in timpul valtoarei revolutiei de la 1848. In anul 1860 s-a construit o alta biserica din piatra, care s-a dovedit neincapatoare pentru crestinii ortodocsi existenti in localitate. A fost demolata si, pe acelasi loc, s-a construit o noua biserica, cea actuala, asezata in mijlocul orasului, la intersectia drumurilor ce duc spre Sovata si Cristurul Secuiesc.

Proiectul constructiei a fost intocmit de arhitectul N.C. Mihaiescu si lucrarea a fost executata de maistru constructor PEC IOSIF din Odorhei. Are o lungime de 26,88 metri, latimea de 8,50 metri, turnurile fiind inalte de 20,30 metri si cupola de 32,95 metri. Stilul bisericii este cel bizantin (brancovenesc) sub forma de cruce cu trei turle. Din cauza razboiului, nu a putut fi pictata si sfintita in acel timp. Primul preot atestat a fost Vasile Rotaru, urmat de un sir de preoti pana la cei de azi, Muica Teodor si repsectiv parintele Bradi Valerian, actualul paroh. Biserica a fost pictata intre anii 1982- 1984 fiind realizata in tehnica fresco, stol bizantin, de catre zugravul de atunci, azi pictor iconar reunumit, Nicolae Govoreanu, in timpul preotului Muica Teodor, nepotul ctitorului, care a pastorit aici peste 40 de ani, azi fiind pensionar. In prezent, biserica se bucura de multe imbunatatiri, sub ingrijirea atenta a actualului preot, Bradi Valerian.

Clopotul are de asemenea o istorie importanta si totodata interesanta. Cel original din vechea biserica de lemn, impreuna cu unul din cele doua clopote donate de statul roman, au fost confiscate de armatele germane, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Clopotul ramas a crapat, si s-a turnat un alt clopot de peste 600 kg, in timpul pastoririi preotului Muica Teodor, care ramane si in vremurile noastre. In curtea bisericii se gasesc mormintele preotilor Brandusa Petru decedat in 1981 si ale preotului Muica Teodor cu sotia, ctitiorii bisericii decedati in 1951 respectiv 1953 si o troita si un falnic monument inchinat eroilor meleagurilor noastre.

biserica_unitariana_si_catolicaBiserica unitariană și catolică din Sângeorgiu de Pădure

Biserica romano-catolica

Biserica Catolica a fost construita in vremea cand slujea aici parintele Sebestyen Peter si a fost sfintita in anul 2004 de catre episcopal Jakubinyi Gyorgy. In prezent in Sangeorgiu de Padure sunt 295 de enoriasi romano-catolici.

Biserica unitariana

Primele atestari ale Bisericii Unitariene din Sangeorgiu de Padure apar inca din sec. al 16-lea atunci cand sub influenta medicului Italian si Giorgio Biandrata si a lui Francisc David a avut loc in Transilvania puternica miscare unitariana care a dus intr-un final la acceptarea Bisericii Unitariene din Transilvania, pentru prima data in lume ca religie recunoscuta official. In secolul urmator enoriasii unitarieni s-au retras in satele mici din jurul Sangeorgiului. In anul 2004 s-a coanstruit in localitate o noua Biserica Unitariana enoriasii fiind localnici din Sangeorgiu de Padure cu origini din satele invecinate: Roua, Jacodu, Bezid, Bezidul Nou.