Csíkfalva

A Nyárádmentén is „vadásszák” a zászlókat

A prefektus utasítására a nyárádmenti önkormányzatokat is felszólították a napokban: a székely zászló használata törvénytelen, ezért el kell távolítani a középületekről.

Az önkormányzatok egy része szóban, mások írásban kaptak felszólítást a prefektúráról vagy a rendőrségről a napokban, hogy távolítsák el a székely zsászlókat a középületekről. Egyes községek ezt megtették, mások szerint az utasításnak nincs jogalapja, ezért a lobogók a helyükön maradtak. A Kis-Küküllő menti önkormányzatok egyelőre nem kaptak ilyen irányú utasítást, így ott továbbra is helyükön maradtak a zászlók.

Először megvizsgálják a felszólítás törvényességét

Nyárádremetén csupán néhány napja került fel a polgármesteri hivatalnak is helyet adó épület homlokzatára a székely zászló. Magyari Péter polgármestertől megtudtuk: szinte mindenki egyetértett abban, hogy a lobogónak helyen van a bejárat fölött. Hétfőn azonban a helyi rendőrörs egyik munkatársa kereste meg hivatalában az elöljárót azzal, hogy a nyárádszeredai központtól utasították: le kell venni a zászlót. Mivel ezt a rendőr nem tehette meg, a polgármester vette le a zászlót, de alig pár perccel a hatóság munkatársának távozása után saját kezűleg vissza is helyezte. Alig negyed óra múlva a nyárádszeredai körzeti rendőrfőnöktől kapott telefonhívást, amiért a lobogó visszakerült a helyére, továbbá egy fehér személyautóból ismeretlen személyek is fényképezték a zászlót, de távoztak, mielőtt a polgármesternek sikerült volna igazoltatnia őket. Nem más állam szimbóluma, ezért Nyárádszeredában helyén maradt Magyari Péter azt kérte a nyárádszeredai rendőrségtől, küldjenek hivatalos felszólítást írásban, ha a zászlót el kell távolítani, és indokolják meg annak okát is. Ha ilyent kézhez kap, megvizsgáltatja annak törvényességét az ügyvéddel. Ha kiderül, hogy a zászló használata törvénytelen, akkor leveszi, de addig az az épület falán marad – mondta el portálunknak az elöljáró.

„Nem idegen zászló”

Megkeresésünkre Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester elmondta: pénteken kapott kézhez egy csütörtök délután faxon érkezett átiratot, amelyben a prefektúra arra szólítja fel, hogy idegen állam zászlaját tilos kifüggeszteni. Tóth hétfőn írásban válaszolt, kifejtve: a prefektúra állítása nem felel meg a valóságnak, mert nincs kifüggesztve a városházára más állam zászlaja. Tudomása szerint a vitatott lobogó egy népcsoport és nem egy állam szimbóluma. „Bár volna másik állam zászlaja, akkor elgondolkodnék, melyiket szabad kitűzni” – fogalmazott a Székelyhonnak a polgármester, aki hozzátette: egyelőre nem távolítja el a zászlót.

Salamoni döntés?

Nyárádgálfalva polgármestere nem kapott felszólítást sem a prefektustól, sem a rendőrségtől. Ennek ellenére hétfőn levették a székház homlokzatáról a székely lobogót, de vissza is kerül – ígérte az elöljáró. Igaz, nem az épületre, hanem annak közvetlen közelébe. Szovátán senkit nem zavar a zászló, a prefektúra sem küldött átiratot A csíkfalviak sem kaptak felszólítást, ennek ellenére már péntek délután levették a lobogót a községháza faláról. Balogh István polgármester szerint ez csak addig marad így, amíg nem tisztázódik a zászlók kérdése.

Ákosfalván nincs gond

Osváth Csaba polgármester portálunk megkeresésére kifejtette: a községében nincs és nem is kell székely zászló, és ez senkinek nem okoz gondot. Ákosfalván nincs zászló, de ott magaslanak a szimbólumok a községháza tetején Amikor tavaly felavatták az új községházát, annak tetejére a polgármester felállíttatta a Napot és Holdat mint székely-magyar szimbólumokat. Ez nem törvénytelen és senkit sem sérthet – zárta rövid megjegyzését az elöljáró.

A Kis-Küküllő mentén helyükön a zászlók

Néhány Kis-Küküllő menti önkormányzatnál is érdeklődtünk. Hegyi Mihály szovátai alpolgármester és Dósa Sándor kibédi polgármester elmondták: nem kaptak átiratot vagy felszólítást sem a rendőrségről, sem a prefektúráról, így a székely zászló egyelőre a helyén marad. Vass Imre makfalvi alpolgármester ugyanezt erősítette meg portálunknak, hozzátéve: amíg törvény nem tiltja, addig a zászló náluk is a községházán marad, márpedig a jelenlegi törvény módosítására nem lehet számítani. „Elterelő hadművelet” – legyintett nevetve az elöljáró. Erdőszentgyörgy sem kapott felszólítást, így a városházán maradt a zászló. Ellenben a helyi RMDSZ-szervezethez érkezett felszólítás, hogy székházáról távolítsa el az idegen zászlót – értesültünk Tar András alpolgármestertől. Csibi Attila polgármester, helyi RMDSZ-elnök pillanatnyilag külföldön tartózkodik, így ebben a kérdésben nem sikerült megkérdezni véleményét.

Forrás: Székelyhon.ro