Csíkfalva

Csíkfalva elismeri értékeit

Az európai, magyar és helyi értékek kiemelése volt a témája annak a rendezvénynek, amelyet Csíkfalván szerveztek a hétvégén.

Magyarországi, felvidéki, német és holland települések képviselőit hívták meg Csíkfalvára, ahol az Európai Bizottság Európa a polgárokért programja támogatásával szerveztek találkozót. A nyárádmenti községben nemcsak elméleti oldalról közelítették meg a közös és európai értékek kérdését, hanem ízelítőt is nyújtottak mindabból, ami ebben a kisközségben fellelhető. Csíkfalva, mint a közösségi értékek prizmája című projektjük révén a házigazdák kiemelt figyelmet fordítottak az emberi, közösségi és kulturális értékek bemutatására is.

 

Nagy Ferencre emlékeztek

Szombat délelőtt a helyi iskolánál emlékoszlopot lepleztek le a néhai zenetanár és karnagy, Nagy Ferenc (1930-2008) emlékére. A jobbágyfalvi dalárda egykori vezetője, a csíkfalvi iskola tanára és igazgatója, a Seprődi János Nemzetközi Kórusszövetség létrehozója és vezetője volt, akinek sikerül elérni azt a zene révén, amit a politikusoknak nem: egyesíteni a szétszakadt magyar nemzetet. Az emlékművet volt barátja, tisztelője, a vadadi születésű Szakács-Mátyási Endre álmodta meg, kivetelezésében is ő vállalta az oroszlánrészt. A talapzat nem szokványos márvány, hanem a szétszbadalt nemzetet jelképező öt sziklakő, amelyet kottarészlet fut körül, jelezve, hogy a zenek összefog minket: amikor dalárdáink énekelni kezdenek, ott nincs helye a politikának, a különböző nézeteknek, csak a közös gyökerekből fakadó dalnak. A nyárádszeredai Bíró János mester által faragott oszlopot körülfogó fémszerkezeten ott találjuk a fehér lovat, csodaszarvast is, míg az oszlop azt fejezi ki, milyen volt Nagy Ferenc: nagy tudású magyar férfi. Az oszlop elkeskenyedő, égre törő csúcsán ott a griffmadár, csőrében nem más, mint a karmesteri pálca, ami egyrészt az ősiséget, másrészt a mindannyiunkban meglévő, magasra törő érzést fejezi ki.

 

Kitüntetések sora

Az ünnepség keretében újabb testvértelepülési szerződést kötött Csíkfalva, ezúttal a magyarországi Kakasddal. Az aláírás után nemcsak Balogh István és Bányai Károly méltatták ennek fontosságát, hanem a Bukovinai Székelyek Magyarországi Szövetségének elnöke, Bonyhád város polgármestere, a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Potápi Árpád János is levélben üdvözölte ezt a gesztust.

Mindezek után a község önkormányzata kitüntetéseket, elismeréseket nyújtott át mindazoknak, akik az elmúlt években, évtizedekben a közösség érdekében tevékenykedtek vagy a község nevét ismertebbé tették. Így post mortem Nagy Ferencet és dr. Székely Mihályt, továbbá Kilyén Domokos volt polgármestert, Fazakas Ella tanítónőt, Kilyén Árpád festőművészt és Tuba Pál volt rábakecöli polgármestert tüntették ki Pro Csíkfalva Díjjal. Érdemokleveleket nyújtottak át a községi gyermek és felnőtt színjátszó csoportoknak, a sportklubnak, az önkéntes tűzoltóknak, az iskola néptánccsoportjának, Tuba Erik rábakecöli polgármesternek, a községbeli felekezetek lelkészeinek, valamint a jobbágyfalvi László Ágotának és Májai Katinkának. Ezt követően kulturális műsorra került sor, amelyen fellépett a rábakecöli katolikus férfikar, a nyárádszeredai Bocskai István Dalkör, a marosvásárhelyi Cantuale énekegyüttes és a most már hivatalosan is nevet kapott jobbágyfalvi Nagy Ferenc férfikar, továbbá dr. Gagyi József, a Sapeintia EMTE tanára bemutatta könyvét, amelyet a jobbágyfalvi Balogh Pállal készült beszélgetések nyomán állított össze a tavaly.

 

Az emberek barátja volt

A szombati ünnepség zárópillanataként az ünneplő helyiek és vendégeik az orvosi rendelőhöz vonultak, ahol márványtáblát leplezett le dr. Székely Mihály (1933-2009) emlékére családja. A nyomáti születésű, 1961-1983 között Csíkfalván szolgáló orvos volt az, aki a helyi szervek és a lakosság támogatásával 1967-re tágas, korszerű orvosi rendelőt épített a községnek. Orvosi munkáját 1967-ben és 1976-ban is Kitüntetett Orvos címmel ismerte el a minisztérium. 1983-ban az egyre romló gazdasági és nemzetiségi helyzet nyomására családjával Debrecenbe települt át, de a nyárádmentieket sosem felejtette el. Az emlékezés során felszólaló Kocsis József dr. Székely Mihályt nemcsak mint orvost méltatta, hanem főleg mint az egyszerű, tisztességes magyar emberek barátját.
A rendezvényen készült fotók ITT tekinthetők meg.