Csíkfalva

Kakasdi testvérkapcsolat körvonalazódik

A magyarországi Kakasd községbe látogatott néhány napja Csíkfalva község küldöttsége, de a rövid baráti találkozón csakhamar előkerültek a kések is.

Van aki még ott is szalmával perzseli a disznót – a nyárádmentiek különösen

A magyarországi Kakasd 2011-ben kereste meg Csíkfalvát azzal az ötlettel, hogy testvértelepülési kapcsolatot alakítsanak ki. Mivel Kakasd nyolcvan százalékban székelyek által lakott település, számukra ez a kapcsolat sokat jelentene. „Ezt nem lehetett visszautasítani, vállaltuk a testvérkapcsolatot” – mondta el portálunknak a nyárádmenti község polgármestere, Balogh István. A csíkfalviak tavaly januárban jártak először az anyaországi településen, a kakasdiak pedig szeptemberben látogattak ide. Néhány napja kilenc fős küldöttség utazott ismét Kakasdra, és rövid látogatásuknak körvonalazódó eredményei is vannak.

Disznóvágás székely módra

Kakasdon a magyarok mellett svábok, székelyek és felvidékiek élnek. A minden évben megrendezett hagyományos disznóvágás ünnepnek számít a faluban, ugyanis ilyenkor sváb, magyar és székely „módra” is disznót vágnak. Háromféle az állat perzselése (szalmával, fával vagy forró vízzel), felbontása, az előállított hústermékek, de még az ízesítések is. Idén a nyárádmenti székelyek is „beszálltak” a disznóvágásba, megmutatták, hogy mifelénk hogyan bánik a hentes a szerszámokkal.

„Invázió” várható a nyáron

A kakasdiak idén ismét Csíkfalvára látogatnak, de lehet, hogy „harmadmagukkal”. Ugyanis ők a felvidéki Deáki (Diakovce) és a németországi Radibor településekkel ápolnak testvéri kapcsolatot, ám a mostani találkozón felvetődött az az ötlet, hogy mindenki kössön kapcsolatot a többiekkel is. Ezért idén a Nyárádmente lesz a házigazdája a közös találkozónak. Ezt megelőzően azonban a jobbágyfalvi férfikórus utazhat Kakasdra, ahol pünkösdkor kórustalálkozót szerveznek.

Őrzik a hagyományokat

Kakasd többnemzetiségű település: a németajkúak a 18. században telepedtek be, de 1947-48-ban jelentős részüket a szovjet hatalom visszatelepítette Németországba. 1945-ben megjelentek a bukovinai székelyek első menekültjei: az 1764-es madéfalvi véres éjszaka után Bukovinában élő, ám onnan a Bácskába telepített székely családoknak itt ígértek új otthont. Kakasdra többségében Andrásfalváról származó székelyeket helyeztek el. Közéjük 1947-48-ban a csehszlovák-magyar cseregyezmény alapján felvidéki, csallóközi magyarokat is költöztettek.

A belgák továbbra is segítenek Csíkfalván

Csíkfalva belga testvértelepülése, Holsbeck évente nyújt támogatást. Idén is hajlandóak segíteni, hogy az orvosi rendelő központi fűtését és a tornaterem vízellátását megoldják. Tavalyi látogatásukkor elmondták: fiatalokat is hoznának ide, akik nyáron közösségi munkában vennének részt: feljavítanának egy régi házat, amelyet ők használnának, amikor itt tartózkodnak, vagy akár tájházzá is alakítható lenne.

Forrás: Székelyhon.ro