Csíkfalva

Kakasdon járt a község küldöttsége

Eredeményesen tért haza Kakasdról a tizenkét fős községi küldöttség, amelyet a hagyományos disznótoros ünnepre hívtak meg a dél-magyarországiak. Az immár tizenötödik alkalommal rendezett januári ünnepség lényege, hogy a településen élő nemzetiségek bemutassák sajátos disznóölési és feldolgozási hagyományaikat. De nemcsak erre volt jó alkalom a találkozás, hanem a testvértelepülési kapcsolatok továbbgondolására is.

Ismét kést ragadtak

Idén is három disznó esett áldozatul a kakasdi szokásnak: a faluban élő székelyek, felvidékiek és svábok saját hagyományaik szerint dolgozzák fel az állat húsát, illetve saját szájízük szerint készítik el a disznótoros vacsorát. A kakasdi székelyek mellé idén is társultak a csíkfalviak, akiknek hentestudományáról Farkas István tett bizonyságot, míg a küldöttség női tagjai az itteni fűszereket és ízeket használták a főzésben. Estére az egész falut meghívták a disznótorra, ahol négyszáz személyre terítettek és finomabbnál finomabb falatokat tálaltak fel: töltött káposztát, húsgombóccal rakott káposztát, sült kolbászt, májast, vérest és pecsenyét. A Faluházban rendezett közös vacsorán a helyi Csillagösvény dalkör vidám műsorral, a német kórus hangulatos énekekkel lépett fel, majd hajnalig tartó bálon mulathattak a vendégek.

Nem csak hivatalos kapcsolatok lesznek

Az eseményre a csíkfalviakon kívül a felvidéki Deáki és a németországi Radibor testvértelepüléseket is meghívták, és idén Székelykakasd küldöttsége is jelen volt. Csíkfalva tavaly kötött testvéri egyezményt Kakasddal, és az önkormnyzati küldöttéségek kölcsönös látogatásán túlmutató kapcsolatról van szó: tavaly már a jobbágyfalvi férfikar kulturális napokon lépett fel Kakasdon, de küldöttség utazott a tavalyi kakasfőző versenyre is. Az idén bővíteni szeretnék a közös tevékenységek keretét, erről is tárgyaltak ottlétük alatt – tudtuk meg Balogh István polgármestertől. A hivatalos küldöttségek és a kakasfőzők utazása idén sem marad el, és első lépésben kulturális téren mozdulhat el az együttműködés. Már az idén, de legkésőbb a következő évben elkezdenék a két település gyerekeinek tematikus cserekirándultatását, így néptánc, színjátszás, fafaragászat körében oktatnák az apróságokat. De hamarosan elképzelhető a sport területén is az együttműködés – tette hozzá az elöljáró. A közös programokat a kakasdiak részéről Hilcz Ádám vállalkozó és Sebestyén Brigitta pedagógus, művelődésszervező és együtesvezető kezdeményezte és támogatja.

Fényképek a látogatásról elérhetők ITT.