Csíkfalva

Kis tehetségek vetélkedtek Jobbágyfalván

Csíkfalva község adott otthont idén az óvodások számára rendezett Kis tehetségek vetélkedője nyárádmenti körzeti szakaszának, amelyen Nyárádmagyarós, Nyárádszereda, Nyárádgálfalva, Ákosfalva, Nyárádkarácson és Lukafalva községek tanintézményeiből érkeztek gyerekek.

„Ez az a nap, amikor a gyerekek megmutathatják tehetségüket, bátorságukat, előadhatják ismereteiket, tudásukat. Ezen a napon számos varázslatos mesével, gyönyörű verssel, és lelket melengető népdallal találkozhatunk, gazdagíthatjuk népi kultúránkat, ékesíthetjük szókincsünk. A versek, a népdalok, a mesék képesek úgy beleépülni a gyermek és a felnőtt életébe, hogy egy életen át hordozza önmagában annak értékeit” – hangzott el a köszöntő beszédben.

A szépen berendezett, hangulatos jobbágyfalvi színpadon megelevenedtek a mesék: az apróságok eldöntötték, hogy segítenek megmenteni a háromágú tölgyfa tündéreit, akik mesére, szavalatra, dalra szomjúhoztak. Ezért mintegy két órán át húsz óvónő által felkészített 27 gyerek közel háromtucatnyi produkciót mutatott be: nép- és állatmesék, gyermekversek és verses mesék, gyermek- és népdalok hangzottak el a türelmes tündérek színe előtt, akik így megmentést nyertek és elmehettek a királyfiakkal azok országába. Az öreg király sem volt hálátlan: tele kincsesládáját küldte a gyerekeknek, s jutott is belőle mindenkinek pogácsa, mellé emléklap, de a felkészítő pedagógusok sem távoztak köszönet nélkül. A gyerekek a vetélkedő szüneteiben játszhattak, a színpadi rendezvényt pedig Csíkfalva község óvodásainak népi gyermekjátéka zárta. A községi szülői közösség pedig kitett magáért, hogy sosem legyen üres a terülj-terülj asztalkám vagy a fánkos kosár.

A szakmai zsűrit Balogh Tünde, a házigazda községi iskola igazgatója, Török Fazakas Katalin és Iszlai Réka marosvásárhelyi óvónők, Kacsó Zsuzsánna nyárádremetei tanítónő és Sándor Izabella óvónő alkotta. A rendezvény értékelőjén Balogh Tünde és Iszlai Réka megköszönték minden pedagógus és szervező munkáját, és ismételten felhívták a figyelmet a formai szempontokra, majd ismertették a zsűri döntését. Mesélésben a legjobbnak Orbán Magor (Székelyvaja, óvónő Szilveszter Rózsa) és Kiss Adrienn (Nyárádszereda, Balogh Judit) bizonyult, őt követte Novák Bianka (Demeterfalva, Novák Ibolya) és Nagy Vivien (Fintaháza, Antal Csilla), míg Imrek Barna (Káposztásszentmiklós, Adorján Éva) dícséretben részesült. Énekben a nyárádmagyarósi Iszlai Éva (óvónő Balogh Judit) vitte a „pálmát”, őt követte a nyárádselyei Török Ervin (Kacsó Erika), a nyárádszeredai Rigmányi Ivett (Incze Katalin), míg a nyárádszentlászlói Kovrig Eszter (Márton Edit) dícséretet érdemelt. Szavalásban a nyárádszeredai Csiszér Tamás és Csiszér Viola (óvónő Incze katalin) érték el az első két helyezést, a somosdi Barát József (Troznai Melinda) harmadik helyen végzett, Rigmányi Ivett pedig dícséretet kapott. Mindhárom kategóriából az első helyezettek vesznek részt majd a megyei vetélkedőn, amelynek helyszínét és idejét még nem közölték, de már biztos, hogy nem Marosvásárhelyen rendezik meg azt.

Balogh Judit, a nyárádszeredai napköziotthon óvónője szerint mesében és versben jó középszintű, énekben viszont erős mezőny volt az idei vetélkedőn – véli a pedagógus, aki köszönetet mondott a házigazdák munkájáért, a szép keretért, és azért, hogy vállalták egy ilyen maratoni rendezvény megszervezését. Iszlai Réka módszertani felelős szerint a kicsitől indulva haladnak a nagy felé apró lépésekkel, amelyek azonban nagy lépéseket jelentenek a társadalom számára. Óvodás gyerekekkel dolgozni a legnehezebb, ők az a korosztály, amely a legtöbb figyelmet igényli, de abban az időszakban vannak, amikor legkönnyebben formálható a személyiségük. Ezt és a gyerekek sajátosságait, képességeit használják ki az óvodapedagógusok, akik alapos munkát végeznek és ennek eredménye az ilyen magas szintű vetélkedő.

A rendezvényen készült fényképek ITT tekinthetők meg!