Csíkfalva

Körvonalazódik a deáki kapcsolat

Március 11-13. között a felvidéki Deáki községbe utazott a jobbágyfalvi Nagy Ferenc Férfikar, hogy együtt ünnepeljen az ottani magyar barátokkal.

Csíkfalva és Deáki községek közös magyarországi testvértelepülésük, Kakasd révén ismerkedtek meg egymásssal, és bár kétszer is járt felvidéki küldöttség már a Nyárádmentén, a baráti szálak mégsem fűződtek túl szorosra eddig. Deáki új polgármestere, Jakócs Krisztina asszony azonban komolyabban vette ezt a kérdést, és már tavaly nyáron jelezte ezirányú szándékát. A csíkfalviak idén januárban Kakasdon ismét találkoztak a deákiakkal, ezúttal konkrét lépés is történt, idei találkozásokról tárgyaltak. Ennek eredményeképp a dél-szlovákiai községbe utazott a jobbágyfalvi Nagy Ferenc Férfikar a Varga Ernő vezette helyi Kiskertészek egyesülete meghívására. Ugyanis a településen borversenyt rendeztek, ahol nemcsak a környékbeli italokat, hanem a magyarországi Kakasd és Karád testvértelepülések nedűit is megízlelték. A jobbágyfalvi férfikar Deákiban is elismerést szerzett: nemcsak a borminták mérlegelésében vették ki részüket a többeiekkel együtt (mint laikus zsűri), hanem többször is színpadra léptek kurucnótákkal, nép- és bordalokkal, majd a közönség kérésére a székely himnusszal és a Vándordallal tették magasztosabbá az estét.

Biztatás a testvéreknek

13-án a nemzeti ünnepünk alkalmából szervezett deáki rendezvényen is jelen voltak a nyárádmetiek: a református templomban nt. Somogyi Alfréd pozsonyi esperes tartott istentiszteletet, kihangsúlyozva a méltóság kérdését, azaz hogy egyeseknek nem szabad bezáratniuk mások iskoláit, korlátozni kulturális megnyilvánulásaikat, de arra a fokozódó veszélyre is figyelmeztetett, hogy két magyar szülőnek szlovák gyereke lesz, a vasárnapi asztal körül az unokák már nem beszélik nagyapáik nyelvét. Az ünnepségen a helyi Nefelejts nótakör is énekelt, majd Dóczi András Attila, Magyarország szlovákiai nagykövetségének titkára tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök március 15-iki gondolatait. Istentisztelet után a templom előtti téren koszorúzták meg a hősök emlékművét és emléktábáláját a felvidéki civil, egyházi, önkormányzati, politikai és testvértelepülési képviseletek, miközben a jobbágyfalvi dalárda Kossuth-nótákat énekelt, majd a helyi kórussal közösen a Magyarok világhimnuszát adták elő a deákiak nagy örömére, akik szerint régen volt ilyen pillanatokban részük. A látogatás kapcsán Jakócs Krisztina már az erdélyi küldöttség érkezésekor kifejezte abbéli reményét, hogy rendszeressé válik a kölcsönös találkozás. A felvidékiek májusban látogatnának Csíkfalva községbe, innen pedig a nyáron újabb csoport utazhat a Nyitra és Érsekújvár közötti településre.

Élő történelem

A mintegy kétezres lélekszámú Deáki lakosságának többsége magyar anyanyelvű. A település 1002-ben jelenik meg írásos említésben Szent István király levelében, amikor templom építését rendeli el a Vág nevű helyen is. A piciny szentélyes kápolna csakhamar meg is épült, ezt a 13. században egy oldalhajóval és két toronnyal nagyobbították meg, majd a 19. században újabb hajóval toldották meg. A 13. századi bővítéskor egy emeletet is építettek a hajó fölé, itt éltek és miséztek a bencés szerzetesek. Az egyedi sajátosságú templomban mindmáig megtekinthetők a szerzetesek lakófülkéi, kipróbálhatóak a suttogást is érthetően továbbító “beszélő” székeik és a közékori, ítélő Krisztust ábrázoló freskótöredék. A település hírességének számító eme római katolikus templomban is használták az első összefüggő magyar nyelvemléket, amelyet Halotti beszéd és könyörgés néven ismerük a magyar kultúrában.

A látogatásról készült képekből ITT tekinthető meg egy válogatás.