Csíkfalva

Méltósággal ünnepeltünk

A hős elődöknek kijáró tisztelettel, csendben, de méltósággal ünnepelve emlékeztünk március 15-én a 175 évvel ezelőtt kirobbant magyar forradalom és szabadságharc eseményeire. Jobbágyfalván a kultúrotthon udvarán álló ökuménikus oltárnál, Szentmártonban és Csíkfalván az emlékműveknél, Vadadban az unitárius templom udvarán – minden helyszínen a diákság hosszabb-rövidebb hazafias műsorral tisztelgett, Jobbágyfalván Csüdör Imre római katolikus plébános szólt az egybegyűltekhez, és minden helyszínen koszorút helyeztek el az önkormányzat, a felekezetek és az iskolák képviselői.

Ünnepi beszédében Varga Ervin alpolgármester kifejtette:

“Március 15-ét minden évben ünnepeljük, mert az egyik legnagyobb, mára már történelmi eseményünknek állítunk emléket. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, akiknek dicső tetteit és arcát idézzük meg, amikor a kokárdát szívünk fölé tűzzük. A történelemben nincsenek kérdések vagy alternatívák, csak döntések és következmények. A nemzeti ünnepeken, gyásznapokon és a mindennapok küzdelmeiben azonban mindig emlékeztetnünk kell arra, hogy milyen nagy árat fizettek elődeink a szabadságért és a függetlenségért.

Ma, 2023. március 15-én, újra egy keresztútnál állunk. Az európai történelem és a hazai események a közvetlen szomszédságunkban már egy éve zajló háború alakulása miatt a nemzeti identitásunk megtartása különösen fontos, és ahhoz, hogy ez sikerüljön, azon kell dolgoznunk, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei által képviselt értékeket minden körülmények között megőrizzük.

Azonban a döntések, amelyeket ma és a jövőben hozunk, nem lehetnek pillanatnyi szeszélyek vagy egyéni szimpátiák alapján meghozottak. Az érdekeknek mindig a nemzet és a közösség boldogulását kell előtérbe helyezniük. Az évtizedek alatt kitartó munkával és kemény elszántsággal megszerzett értékeket, amelyekre büszkék vagyunk, nem szabad elárulnunk. Ezeket az értékeket csak közösen tudjuk megőrizni és továbbvinni a következő generációk számára.

Ma, a nemzeti ünnepen, minden magyar embernek meg kell emlékeznie azokról, akik a hazáért küzdöttek és életüket áldozták. Az ifjúságot pedig arra kell bátorítani, hogy tiszteljék a múltat és vállalják a felelősséget a jövőért. A magyar nemzet erejét a közös értékek, az egység és a kitartás jelenti, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk, ha tovább akarunk haladni az úton, amelyet elődeink megnyitottak számunkra.

Ünnepi beszéde végén az elöljáró tájkoztatta a helyieket, hogy Balogh István polgármester felfüggesztése után a következő választásokig ő vezeti a községet. A volt elöljáró munkáját, eredményeit sokan értékelik, de ugyanakkor nem mindenki ért azzal egyet. A politikában ez rendjén van, lehet más véleményeket is képviselni, de a mindennapokban a középutat kell keresni, ezért a lakosság támogatását, segítségét és őszinte visszajelzéseit kérte, hogy bátran és nyíltan forduljanak hozzá, ha valamilyen problémájuk vagy ötletük van. “Az együttműködésünk és hatékony kommunikációnk segítségével jobban tudjuk megoldani a felmerülő akadályokat, és elősegíthetjük a községünk fejlődését” – mondta.

Szerdán délután a csíkfavi napköziben mutattak be rövid, de színes, játékos szabadságharcos előadást az apróságok, majd a szentmártoni templomban tartott áhitatot követően Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója kapcsán mutatott be ünnepi zenés-irodalmi műsort a Veszprém megyei Ősiből érkezett Kovács Alkotóműhely Egyesület, amely a Bethlen Gábor Alap támogatásával hozta el anyaországi írók, költők emlékműsorát Erdélybe.

A képgaléria ITT tekinthető meg.