Csíkfalva

Nagy Ferencre emlékeznek

A hétvégén ismét hangverseny keretében emlékeznek a néhai csíkfalvi tanárra, karnagyra, a Seprődi János Kórusszövetség elnökére és a Kárpát-medencei közös karéneklés megszervezőjére.

Idén is a csíkfalvi emlékoszlopnál kezdődik az emlékezés, tisztelgés

Nagy Ferenc 1935-ben született Búzaházán, tizenhét éves korában már kórust vezetett. Zenetanári diplomát Kolozsváron szerzett 1957-ben, pályafutása, pedagógusi és iskolaigazgatói munkája Csíkfalvához kötötte. 1990-ben újraindította a Nyárádmenti Kórusszövetséget és kórusmozgalmat, 1991-ben megalapította a Seprődi János Kórusszövetséget, amely nemsokára nemzetközivé vált, és a Kárpát-medence nyolc országának minden magyarlakta térségéből egybefogta és szervezte a karéneklési mozgalmakat. Keze alatt mintegy hétszáz kórus alkotta a nemzetközi szövetséget. Munkásságáért 2006-ban Bartók Béla-díjjal tüntették ki, 2008 januárjában megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet, ugyanazon évben Csíkfalva község díszpolgára címmel is kitüntették.

A 2008-ban elhunyt személyiség emlékére minden év novemberében hangversenyt szervez a Seprődi János Kórusszövetség. Így lesz ez vasárnap is, amikor délután 14 órakor koszorúznak és énekkel tisztelegnek Nagy Ferenc csíkfalvi emlékoszlopánál, majd 15 órától a jobbágyfalvi kultúrházban lépnek fel a meghívott énekkarok: a nyárádszeredai Bocskai István Dalkör Női Kara, a tornaljai Andante (Felvidék), a marosvásárhelyi Cserealji református kórus, a Bernády György Kamarakórus és a Cantuale Énekegyüttes, a csejdi Sola Musica ifjúsági vegyeskar és a jobbágyfalvi Nagy Ferenc Férfikar. A rendezvényt közös éneklés, énektanulás zárja.