Csíkfalva

Nagy Ferencre emlékeztek

Öt kórus gyűlt össze vasárnap délután Csíkfalva községben, hogy tisztelegjen Nagy Ferenc egykori tanár, karnagy munkássága és emléke előtt.

Barátai, tisztelői és a kórusok minden évben fejet hajtanak munkássága, példája előtt

Az ünneplők a csíkfalvi iskola előtt 2013-ban felállított kopjafánál emlékeztek és koszorúztak, majd közösen énekelték el „Feri bácsi” kedvenc dalát: A csitári hegyek alatt… A jobbágyfalvi művelődési otthonban Balogh István polgármester köszöntötte a vendégeket, biztosítva a szervezőket, hogy a község mindig támogatója lesz ennek a rendezvénynek. A hétvégi kórustalálkozón öt csoport vonult színpadra. A Bekecs alatt Nyárád tere éneklésével a nyárádszeredai Bocskai Dalkör nyitotta meg a sort, őt követte a marosvásárhelyi cserealji református kórus és a Bernády György kamarakórus, a csejdi Sola Musica ifjúsági vegyeskar és a jobbágyfalvi Nagy Ferenc Férfikar. A repertoáron népdalok és népdalfeldolgozások, reneszánsz és egyházi énekek szerepeltek, de Bach, Kodály, Gastoldi műveiből is felcsendült egy-egy darab. Magasztos és vidám dallamok váltogatták egymást, míg a sort a jobbágyfalvi férfiak bordalokkal zárták, a találkozó pedig a himnuszok éneklésével ért véget.

Öt kórus fellépésével tisztelegtek Nagy Ferenc emléke előtt

Összefogásra buzdított

Nagy Ferenc felismerte azt, hogy a szétszakított, mindenfelöl támadott és kijátszott magyarság fegyvere a szervezettség, összefogás lehet. Ő az együtt énekléssel fogta össze a Kárpát-medence magyarságát – mondta el Nyilas Szabolcs, az eseményt szerverző Seprődi János Kórusszövetség titkára. „Nagy Ferencnek igaza volt az összefogással. Ha most, 2015-ben megvizsgáljuk Európa felállását, illetve hozzáállását a migránsokkal, menekülőkkel és új honfoglalókkal kapcsolatban, láthatjuk, hogy a magyar kormány a magyar nemzet összefogásával előbbre lépett az összes többi európai országhoz viszonyítva. Látszólag semmi összefüggés nincs a Seprődi János Kórusszövetség és Európa között. Valamikor, amikor még Magyarországon más kormány volt, a szövetség vezetője felhívta a magyarországiak figyelmét arra, hogy összefogással jó irányba lehet változtatni az ország és a nemzet sorsát. Nagy Ferenc a legtöbb kórustalálkozón kihangsúlyozta, hogy a magyar nemzet összefogása életmentő lépés. Azután más kormány kelt életre és másként néznek a magyarokra. Nagyon fontos tehát, hogy mit gondolunk, mit mondunk vagy mit éneklünk. Az életünk változik meg ettől. Nagy Ferenc szavainak visszhangja most is hallatszik: együtt éneklés, összenemzet, összmagyarság” – emlékezett Nyilas Szabolcs a Seprődi János Kórusszövetség egykori elnökére.

Gyógyította a trianoni sebeket

„Nagy Ferencnek először sikerült egyesíteni a Kárpát-medence magyarságát. Amit Trianon szétszakított, azt a zene és az emberi kapcsolatok segítségével újra össze lehet fogni. Feri bácsit ugyanakkor nem csak a zene érdekelte, a magyarság eredetét és igaz történetét is kutatta.Ezért utazta be a Kárpát-medence minden zegét-zugát, és nemcsak a kórusmozgalmat népszerűsítette, hanem az egyes tájegységek népzenéjén és szokásain keresztül mindannyiunkat gazdagítani akart. Úgy érzem, ez az ő igazi öröksége, amelyet ránk hagyott, ezért kötelességünknek kell éreznünk ennek a tervnek a folytatását” – emlékezett elődjére Márton Zsolt Barna, a kórusszövetség erdélyi tagozatának elnöke.