Csíkfalva

Nagy Ferencre emlékeztünk

A Seprődi János Nemzetközi Kórusszövetség szervezésében vasárnap került sor Csíkfalván az idei Nagy Ferenc Emlékhangversenyre. A tizenegy évvel ezelőtt elhunyt csíkfalvi zenetanárra, karnagyra és a Kárpát-medencei kórusok egységének megteremtőjére minden ősszel megemlékezek egykori barátai, tanítványai, tisztelői. Az 1935-ben született Nagy Ferenc már tizenhét évesen kórust vezetett, majd nemcsak okleveles zenetanárként dolgozott a Nyárádmentén, hanem a vidék kulturális, de főleg kórusmozgalmát szervezte, bátorította, majd a rendszerváltás után egyetlen nagy családban tömörítette a Kárpát-medence magyar kórusait, politikát és határokat felülírva egyesítette a magyarságot.

A kórusok a csíkfalvi iskola előtt találkoztak vasárnap délben és megkoszorúzták a Magyar Kultúra Lovagja és Bartók Béla díjas karnagy emlékoszlopát. Hagyatékát tovább kell vinni, énekelni kell, mert nemzeti tudatunkat csak úgy lehet megtartani, ha minden nap következetesen piszkáljuk azt a sarat, amelyben a gyémánt rejtőzik – mondta tisztelője, Szakács-Mátyási Endre. Tőle kaptuk hagyatékul az országokon átívelő, kórusok közötti barátságot, a zenét, tudást, rendezvényeket és a nemzet szeretetét – fejtette ki másik tisztelője, Nyilas Szabolcs.

Az idei emlékhangverseny a jobbágyfalvi művelődési otthonban zajlott le, ahol színpadra lépett a szeredai Bocskai István dalkör, a szegedi Őserő dalárda, a szovátai Intermezzo kamarakórus, a vásárhelyi Bernády György kamarakórus, az aranyosegerbegyi Árvalányhaj kórus, a vásárhelyi Cantuale énekegyüttes és a jobbágyfalvi Nagy Ferenc férfikar.

Egykori kollégája, a székelyudvarhelyi Orosz-Pál József nyugalmazott zenetanár, karnagy is méltatta Nagy Ferencet, aki olyan nagyot gondolt, hogy a kis nyárádmenti falvakban mindenki dermedten hallgatta: elképzelte, hogy összefogja az összes Kárpát-medencei magyar énekkart. A nagyívű gondolatát meg is valósította, továbbá ő hozta létre a nyárádmenti kórusok szövetségét, majd a rendszerváltás után a Seprődi János Kórusszövetséget is megalapította és vezette. E szervezet elnöke, Márton Zsolt Barna örömét fejezte ki a hétvégi találkozón, hogy az erdélyi tagkórusok lelkes és szakmailag magas szintű munkája hozzájárul az összmagyar kórusmuzsika műveléséhez. Ezzel adózunk Nagy Ferenc álmának.

A rendezvény szervezésében a nemzetközi szövetség segítségére volt a község önkormányzata, a Nagy Ferenc Férfikar és a Tündér Ilona vendégház is.

A rendezvényen készült felvételekből megtekinthet néhányat ITT.