Csíkfalva

Napköziavatással kezdődött a tanév

Balogh Tünde igazgagtó szerint a község tanintézetei nyitottak, minden korosztály nevelését vállalva, és elérték azt, hogy mára sok, más településekre iratkozott diák hazatért tanulni, sőt más települések diákjaival is gazdagodott idéntől a csíkfalvi iskola. Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő-helyettes rámutatott: a helyi közösség megértette, hogy a legjobb befektetés az iskola, az oktatás. Nem csodagyerekeket, hanem jó embereket kell nevelni, ehhez pedig jó pedagógusokra, szülőkre, közösségre és önkormányzatra van szükség, és ha mindezek egyensúlyban vannak és létezik párbeszéd, akkor minden megvalósítható. A megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a szervezet és a megyei tanács elnöke, Péter Ferenc üdvözletét is hozta, majd emlékeztette a jelenlévőket, hogy 2008 óta itt is küzdeni és állandóan újrakezdeni kellett, amíg az épület elkészült. A kérdés már csak az, hogy lesz-e elegendő gyerek, de itt derék nyárádmenti kislányokat, kisfiúkat látott – mondta el benyomásiat Kovács Mihály Levente. Balogh István polgármester köszönetet mondott a pedagógusoknak, amiért lehetővé teszik, hogy a tanítványok magyarnak érezhessék magukat Erdélyben, de tudjanak otthon lenni mindenütt, ahová az élet rendeli őket. Az új épületre Kerkes József református lelkész mondott áldást, a felszentelést Csüdör Imre plébános végezte el.

Az ünnepélyes szalagvágást követően a gyerekek, szülők és pedagógusok szemügyre vették az új épületet. A kétszintes ingatlanban két csoportszoba, orvosi és elkülönítő helyiség, étkezde, mosdók, háló van, tágas, világos helyiségekkel, folyósokkal. A magyar óvodai oktatásért felelős Kovács Júlia tanfelügyelő szerint egy ilyen épület avatása öröm a közösség számára, mert helyben van a jövő. Jó gondolat az, hogy vidéken is napközi otthonos óvodákat nyissanak, ahol a gyerekeiket biztonságban tudhassák a dolgozó szülők, aki ezáltal is anyagi biztonságot tudnak biztosítani családjaiknak. Ahhoz, hogy az épületet megtöltsék élettel, a fiatal családoknak minél több gyereket kellene vállaniuk, és itt kellene látniuk  a jövőt, hogy ne vándoroljanak el. Ami a felavatott épületet illeti, a szakember elmondta: van egy szép és biztonségos tér, amelyet az óvónők és gyerekek a kreativitásukra bízva kitölthetnek színekkel. Tágasak, fényesek a termek, itt jó helyen lesznek a gyerekek és hamarosan még szebb lesz az épület – fejtette ki véleményét a tanfelügyelő.

A szülők is elégedetten nyilatkoztak az épület meglátogatását követően. „Csodálatos, nem is gondoltuk, hogy ennyire kényelmes, szép lesz, itt minden a gyerekek érdekét és kényelmét szolgálja” – lelkendezett Tanászi Mária, de Tóth Katalin is gyönyörűnek találta a körülményeket, és örül, hogy a gyerekek ilyen álomszép épületbe járhatnak ezután. Minden helyiség szép, de a játszószoba a legszebb – vonta le a következtetést az anyuka.

Öt évvel ezelőtt nagyon jellemző volt a csíkfalvi iskolára, hogy a gyerekeket más településkre iratták be a szülők. Ekkor jött az ötlet, hogy egy nagy lendület és egy napközi megoldaná a problémát. 2004-ben el is indították a délutáni felügyeletet, kezdetben a helyi költségvetésből, sok önkéntes munkával és sok álmatlan éjszakával, de mára a tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium magyar munkatársainak köszönhetően alkalmazott óvónőkkel dolgoznak, a helyi önkormányzat közbenjárásával vadonatúj épülettel gyarapodtak, amit a Bethlen Gábor Alapnak és Kakasd testvértelepülés adományainak köszönhetően új bútorzattal és kiságyakkal sikerült berendezni – részletezte Balogh Tünde igazgató a megvalósítás folyamatát.

Az épület alapkövét 2008-ban helyezték el, az építkezést az RMDSZ közbenjárásával a tanfelügyelőségen keresztül, kormánytámogatással kezdték el, de nemsokára pénzügyi támogatás nélkül maradtak. A tavaly megragadták a kormány nyújtotta új pályázati lehetőséget, hogy befejezhessék a félkész ingatlan építését. Az épület még nincs teljesen berendezve, de a Bethlen Gábor Alaptól pályázaton nyertek 500 ezer forintot, amelyből egy csoportnak elegendő bútorzatot vásároltak, a kakasdi testvérkapcsolat révén 25 ágyat kaptak, szülőktől és adományozóktól szőnyegek, matracok, játékok is érkeztek, hogy otthonossá és használhatóvá tegyék a napközit – ismertette az álom beteljesülését Balogh István polgármester.

Amint megtudtuk: az új épületben 23 napközis kisgyerek fog játszani, tanulni, étkezni és aludni, de szertnének a jövőben új óvodai csoportot is indítani.

Az eseményen készült fényképeket ITT érheti el.