Csíkfalva

Szent Márton ünnepe

Csoda történt, fehér lepel borította be vasárnapra a világot, eltakarva a tegnapok szennyét és az unottan taposott sárt. A természetet beborító csoda az életünkben is hozzon lelki, szellemi változást, hogy szeretetteljes életet élhessünk: ez a mai ünnep célja – hangoztatta Kiss Sándor Lóránt unitárius lelkész, miután a katolikus haranglábnál tartott ökumenikus mise az ódon unitárius templom falai között istentisztelettel folytatódott. Kerekes József csíkfalvi református lelkész az egykori szent legendáját felelevenítve az emberközeli Mártonra hívta fel a figyelmet. „Menj, erősítsd azt, aki halófélben van, keresd meg azt, akinek nagyobb szüksége van a segítségre, add oda amid van. Ébredj fel, nézd meg az álmaidat, éld meg azt, amit Isten adott neked, s így vagy ma az örökkévalóságban” – szólt a lelkész mához intézett felhívása.

Az idei ünnep nemcsak azért volt különleges a helyiek számára, mivel huszadik éve ünnepel Szent Márton népe, hanem azért is, mert húsz évvel ezelőtt alakult a szentmártoni-csíkfalvi unitárius nőszövetség, amely az egykori patrónusnő, Orbók Kata nevét viseli. Az elmúlt két évtizedre Demián Ibolya elnök tekintett vissza, hozzátéve: „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger. Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket nagy szeretettel.” Egy perc néma csenddel tisztelegtek az egylet tizenhat, immár néhai tagjára, majd a lelkész és a gondnok mondott köszönetet a nőknek, akik áldozatos munkájukkal szolgálják családjaikat, közösségüket, egyházukat.

Az ünneplés szombaton délelőtt elkezdődött, amikor táncházat rendeztek a gyerekeknek, majd a fiatalok Szent Márton-vetélkedőn vettek részt. Este a fiatalok népi komédiát és csősztáncot mutattak be, az anyaországi vendégek muzsikával örvendeztették meg a közönséget, majd a fiatal házasok által szervezett bálban mulattak. A Márton-napi zsíroskenyeres lakomára a kultúrotthonban került sor. Nemcsak enni-innivaló került elő, hanem számos tárgyat kisorsoltak: kenyeret, kalácsot, libazsírt, májkrémet, asztalterítőt, kötényt, gyertyát, festett tányért, poharat, bögrét, édességet, horgolt és hímzett libadíszeket, vedreket, dísztököket vihettek haza a mintegy hatszáz sorsjegy szerencsésebb vásárlói. A nap főnyereménye a lelkészházaspár által felajánlott lúd volt, amelyet helyi Szabó József (Öcsi bácsi) cipelhetett haza.

A kerek évfordulót azért tervezték kétnaposra, hogy abba minden korosztály bekapcsolódhasson, célja pedig az, hogy az emberek levetkőzzék az egyhangúságot, megálljanak a lótás-futásban, odafigyeljenek arra, ami meghatározza identitásukat. A fiatalokkal meg kell ismertetni Szent Márton élettörténetét, hogy a nagyvilágba kikerülve is tudják, honnan származnak, és büszkék lehessenek arra. A közép- és idősebb korúaknak az együttlét a fontos, hiszen egyre nehezebb az embereket egybegyűjteni még szórakozásra is. Vissza kell tekinteni az igazi értékekre, meglátni, hogy fontos részt venni a róluk szóló ünnepségeken, és egy jobb, sikeresebb jövendő felé kell tekinteni – summázta az ünnep lényegét Kiss Sándor Lóránt lelkész.

Az ünnepségen készült fényképeket ITT nézheti meg.