Csíkfalva

Testvériskolai kapcsolat született

Március 12-én a csíkfalvi iskolába érkezett egy hódmezővásárhelyi tanintézmény küldöttsége: negyvenöt diák és öt felnőtt érkezett kedden délután a csíkfalvi iskolába a Határtalanul program keretében. Balogh Tünde igazgató a csíkfalvi intézményt mutatta be a vendégeknek, a vendégek sajátjukat, a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolát, majd mindkét fél rövid énekes irodalmi műsort adott elő a küszöbön álló nemzeti ünnep kapcsán. Ugyanakkor a vendégek három csíkfalvi diákcsoportot – a legjobbnak bizonyult Napfényvitézek, továbbá az Ökomanók és Természetbarátok – díztak, akik az elmúlt időszakban sikeresen szerepeltek egy, a hódmezővásárhelyiek által meghirdetett környezetvédelmi versenyen, majd a vendég diákok nyújtottak át ajándékokat a nyárádmenti társaikanak.

A hódmezővásárhelyi iskola évek óta sikeresen pályázik a magyar kormány Határtalanul programjában, és igyekeznek olyan útvonalakat tervezni, amelyek során a diákok az erdélyi magyarok életével is megismerkedhetnek, de kapcsolatokat is építenek – mondta el Juhászné Wolf Edit igazgató. Nagy örömükre egy verseny keretében összeismerkedett a két iskola, és ebből egy év leforgása alatt létrejöhetett a mostani személyes találkozás, amely a Határtalanul programban számukra egy mérföldkő: testvériskolai nyilatkozatot is aláírhattak. Ezzel egy alapot raktak le és elindulhat egy gyümölcsöző gondolkodás, programtervezés, amely kölcsönösen segít fiataljaik értékrendjének alakításában. A két iskola nevelésében és oktatásában olyan közös pontok vannak, amelyekre építeni lehet, és amely alkalmat ad arra, hogy egymástól tanuljanak, hiszen a többszáz kilométer távolság ellenére is hasonlóak a hagyományaik. A hódmezővásárhely iskola nem önkormányzati, hanem egyházmegyei fenntartású intézmény, de azért jó látni azt a keresztény magatartást, amely kiteljesdhet a két iskola között – fejtette ki az igazgató, aki meglepődött a vendéglátók közvetlenségén, szeretetén, odafigyelésén, és ezt viszonozni is szeretné már március végén, amikor egy csíkfalvi csoportot várnak viszontlátogatásra. “Reméljük, ennek a napnak lesz folytatása, nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, akik ezt az alkalmat lehetővé tették” – tette hozzá.

A hétfőn elindult csapat első nap a tordai sóhátságot és a bányát látogatta meg, majd a gyönyörű Torockót zárta szívébe, másnap Kolozsvárra, Csíkfalvára és Szovátára utazott, majd a zeteváraljai szállásukról csillagtúrákat terveztek: harmadik napon délelőtt a Madarasi Hargitára utaztak hócsatázni a hómentes alföldhöz szokott hetedikes diákok, délután a csíksomlyói kegytemplomhoz utaztak, egyrészt hálát mondani, amiért itt lehetnek, másrészt hogy a böjti időszakban a gyerekek is érezhessék az istenközelséget és a lelki tisztulást. A Gyilkos-tó meglátogatása után a negyedik napon Korondot, Farkaslakát és Szejkefürdőt vették célba, az ötödik napon, március 15-én hazafelé utazva Szentegyházán, Segesváron és Vajdahunyadon állnak meg sétálni és verssel, énekkel emlékezni a nemzeti ünnep kapcsán. Közel 1700 kilométert tesznek meg az öt nap alatt, s bár ez fárasztó, mégis igyekeztek sűrű, tartalmas programot szervezni, és ha már ilyen lehetőséget kaptak a magyar államtól, akkor szeretnék megtölteni, hogy a diákok értékekkel gazdagodva térhessenek haza.

A kapcsolatot az anyaországi fél részéről Hézső Magdolna igazgatóhelyettes alakította, aki elmondta: nagy örömükre a Rigó énekeljen című versenyen ismerkedtek meg a csíkfalviakkal, és kialakult közöttük egy kötődés, barátság, ami egy szép együttműködést indított el. Március 28-29-én egy csíkfalvi csapatot látnak vendégül Hódmezőváráhelyen, ahol az iskola tíz éve szervezi az Édes hazám, Magyarország című honismereti vetélkedőt, és ezt idén kiterjesztették Erdélyre is, így a két iskola diákjai közösen tanulhatnak, készülhetnek és dolgozhatnak majd. Ez alkalomból képzőművészek alkotóházat is felállítanak az iskolában, hogy a diákok megélhessék az alkotás örömét is.

Az elmúlt időszakban a csíkfalviak már bekapcsolódtak a magyarországi iskola egy másik, környezetvédelmi versenyébe, amelyben az újrahasznosításról tanultak, majd három nyárádmenti csapat küldött be újrahasznosítható anyagokból készült pályamunkát, így most átadhatták az ügyeskedő gyerekeknek a verseny során megszerzett díjakat is.

A kapcsolat csíkfalvi kezdeményezője, Antal Ilka tanárnő fontosnak tartotta azt, hogy külföldi viszonyaik élők legyenek, a diákok találkozzanak, ismerkedjenek. Az első pillanattól kezdve egy hullámhosszon voltak az anyaországi féllel, együtt tevékenykedtek, dolgoztak, és reméli, olyan kapcsolat alakul ki, amely hosszabb távon mindkét iskolának örömet szerez, a továbbiakban pedig szeretnének virágzó együttműködést, tervek születését és megvalósítását – mondta el.

Mivel a két iskolának hasonló értékrendje, elvei vannak, remélhetőleg jól fogják érezni magukat egymással a két fél diákjai, és sok közös tevékenységre kerülhet sor, amiből mindenki nyerhet – közölte Balogh Tünde igazgatónő. A csíkfalviaknak az anyaországi Kakasddal is van – még egyelőre nem hivatalosított – testvériskolai kapcsolata, de már sok közös tevékenységük volt, és mindezt velük is folytatni szeretnék.