Nyárádremete

Ételmérgezések megelőzése a téli ünnepek alatt

A téli ünnepek alkalmával, amikor hagyományosan nagyobb mértékű az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, az esetlegesen fellépő élelmiszer-fertőzések és mérgezések megelőzése céljából a Maros Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer – biztonsági  Igazgatóság szükségesnek találja néhány specifikus intézkedés bevezetését.

A DSVSA munkatársai elérhetőek lesznek 03.12.2020- 24.12.2020 és a 28.12.2020- 07.01.2021 időszakokban, szombaton és vasárnap is, bármilyen rendellenességet be lehet jelenteni az ünnepek alatt, illetve érdeklődni lehet azon helyszínek iránt, melyek a Trichinella spiralis féreg kimutatását célzó vizsgálatokat végeznek. Maros megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság kifüggesztette azon helyek listáját, ahol a sertéshús vizsgálatát (és az esetleges Trichinella spp. azonosítását) el lehet végezni.

Az állati eredetű termékek forgalmazásával kapcsolatos intézkedések:

Sertésvágás és sertéshús értékesítés

A sertések levágása olyan vágóhidakon történik, amelyeke az egészségügyi-állat-egészségügyi hatóság jóváhagyta a sertésvágást, és amely a DSVSA Maros honlapján van közzétéve.

Tilos sertést a hús értékesítése céljából az állatorvos által engedélyezettől eltérő helyen levágni.

A téli ünnepek alatt a háztartásokban végzett hagyományos vágásból származó hús családi fogyasztásra engedélyezett, az ebből származó hús és húskészítmények értékesítése tilos.

Sertéshús értékesítése csak bejegyzett állat-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági létesítményekben történik.

A háztartásban saját fogyasztásra vágott sertés trichinoszkópos vizsgálatát a szabad praxisú állatorvos végzi.

 

Emberi fogyasztásra szánt tojás és tojástermékek

A tojást emberi fogyasztásra használó termelőknek és kereskedőknek, valamint a tojásfarmoknak és csomagolóközpontoknak a hatályos jogszabályoknak megfelelően állatorvosi engedéllyel/regisztrálással kell rendelkezniük.

A 589/2008-as rendelet értelmében tilos azon tojások forgalmazása, amelyek nem a tojáscsomagoló központokból származnak. A tojásra alkalmazandó forgalmazási előírásokról szóló 1234/2007-es rendelet értelmében a tojásokat a gyártó kódjával kell ellátni.

Tilos kacsatojást, repedt vagy törött héjú tojást árusítani. Ezeket a termékeket kivonják az értékesítésből és megsemmisítik.

Hal és halászati ​​termékek

A halak és halászati ​​termékek forgalmazási és tárolási helyeinek meg kell felelniük a higiéniai követelményeknek, és azokat az állatorvosnál be kell jelenteni.

Az élő, hűtött vagy fagyasztott hal és haltermékek szállítására, tárolására, forgalmazására vonatkozó állat-egészségügyi követelményeket be kell tartani.

A friss hal és a halászati ​​termékek hőmérsékletének fenntartásához használt jégnek a forgalomba hozatal ideje alatt elegendőnek kell lennie, és csak ivóvízből származhat.

Tej és tejtermékek

Az agrár-élelmiszerpiacon a tej és sajt mezőgazdasági termelők általi értékesítése a DSVSA Maros által kiállított állat-egészségügyi regisztrációs okmányok alapján történik, az ANSVSA 111/2008-as rendeletének megfelelően.

Azoknak a termelőknek, akik a piacokon a nyers tejet közvetlenül a végső fogyasztónak értékesítik, egészségügyi nyilvántartással kell rendelkezniük, amely igazolja azon állatok egészségi állapotát, amelyekből a tejet nyerték, és amelyet a származási hely állatorvosai töltenek ki.

A mezőgazdasági termelők által a végső fogyasztónak történő közvetlen értékesítésre szánt sajtokat az agrár-élelmiszerpiacon erre a célra kialakított helyiségekben, az erre a célra szolgáló kirakatokban, nem korrodálódó anyagból készült, könnyen tisztítható tárolókban lehet eladásra kiállítani (műanyag, rozsdamentes acél, kerámia stb.).

A sajtokat megfelelően védeni kell a szennyeződéstől a szállítás és a végső fogyasztónak történő értékesítés során (műanyag tartályokban, színtelen műanyag zacskóban stb.). A termékek szennyeződésének megelőzése érdekében megengedett a sajtok szállítása és tárolása a végső fogyasztónak történő közvetlen értékesítés céljából hagyományosan fából készült tartályokban, feltéve, hogy azok tiszták és megfelelően vannak csomagolva.

A mezőgazdasági termelők által előállított sajtok agrár-élelmiszerpiacokon történő közvetlen értékesítése a végső fogyasztók számára csak megfelelő eldobható csomagolásban (élelmiszer-műanyag zacskó, élelmiszerviaszpapír stb.), vagy más, megfelelően megtisztított és fertőtlenített tárolóedényben történik.

A forgalomba hozott sajtok végső fogyasztóig való nyomon követhetősége érdekében a gyártó írásos tájékoztatóját kell mellékelni, amely tartalmazza a termék nevét, a termelő nevét, a gyártás helyét, a gyártás időpontját, stb.

  1. Kiskereskedelmi szinten meghozandó intézkedések

Ellenőrzik, hogy a kiskereskedelmi tétel egység megfelel-e az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági követelményeknek.

Ellenőrzik a Reg. CE nr. 852/ 2004.-es rendeletben foglaltak szerinti általános élelmiszer-higiéniai követelmények betartását.

Ellenőrzik az alapanyagok alkalmasságát (a végső fogyasztónak történő értékesítésre szánt élelmiszerek elkészítéséhez szükséges alapanyagok beszállítóinak listáját).

Ellenőrzik az okmányokat, valamint az élelmiszerek nyomon követhetőségét.

Ellenőrzik a Reg. CE nr. 852/ 2004.-es szabályzatában meghatározott higiéniai követelmények betartását.

Ellenőrzik a Reg. CE nr. 852/ 2004.-es szabályzatában meghatározott higiéniai követelmények betartását a termékek bemutatását és felszolgálását illetően.

Ellenőrzik a HACCP alapú eljárások és önellenőrzési programok betartását.

Ügyvezető igazgató,

dr. KINCSES Sándor