Nyárádremete

Imaszalag indult a községünkből

Miként Bánk bán, Katona József drámájának kulcsszereplője, szövevényes, kihívásokkal teli élete elénk tárul a szerző művében, ugyanolyan elánnal, elszántsággal és kitartással rója az elmúlt időszakban többnyire az Erdélyi Mária Út ösvényeit a gyergyóremetei születésű Molnár Levente is. A világhírű operaénekes robusztus vállait nemcsak az időjárás viszontagságai kezdik ki két hetes zarándoklata során, de egy nemzet mély sóhajait, belső vágyait egybegyűjtve halad, hogy felajánlja ezt a csíksomlyói Szűzanyának.

A kezdeményezés 2020-ban látott napvilágot, amikor az Erdélyi Mária Út Egyesület, a járvány következtében meghozott intézkedésekre reagálva imaszalagokat indított, amelyeket stafétaszerűen vittek településről településre. Idén május 7-én indult az első imaszalag Máriapócsról, az idei zarándoklat fővédnökének  Molnár Leventének a segítségével. A 250 kilométeres útszakaszon számos település imaszalagját fűzik össze, hogy ha személyesen nem is tudják átadni,  de ily módon eljuthasson a Szűzanyához. A tavalyi évre, a nyeregbe tervezett a Bánk bán díszbemutatója elmaradt, így az opera apropóján szimbolikusan a főhős jelmezébe bújva járja végig zarándokútját a Magyarországon élő művész.

Május 17-én többek közt a mikházi ferences kolostorba is ellátogatott, ahol a helyi plébános, Csíki Dénes kanonok, Balla Zsigmond egyháztanácsos és a helyi turisztikai iroda munkatársai fogadták a zarándokot, átadva a község imaszalagját.

Molnár Levente elmesélte, hogy mindenhol csillogó szemű emberek fogadják, segítik a zarándokot, nem lehet nem szeretni Erdélyt: „csodálatra méltó mennyire benne van az élet, az erő, a hit és akik itthon maradtak olyan magokká váltak, amik könnyedén bármikor szárba szökkennek, várják a magyar föltámadást.” – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a legtöbb imaszalag a nemzeti összetartozásért, a megmaradásért íródott és a Szűzanya tiszteletét  foglalja magába.