Nyárádremete

Nyolcadszor szállnak a magasba Vármezőn

Jövő hétvégén ismét kíváncsi és kalandvágyó turisták hada özönli el Vármezőt, míg az eget hatalmas légballonok tarkítják el. A szervezők jó időjárást remélnek: ez a siker kulcsa – árulja el Kádár Levente, a Hőlégballon Parádé főszervezője.

Nyolcadik alkalommal várják szeptember 27-29. között a szervezők a turistákat, bámészkodókat, de elsősorban a hőlégballonozás szerelmeseit a Felső-Nyárádmentére. Ha az időjárás is kedvező lesz, nagy tömegre kell számítani, ezért érdemes előre megterveznie a kilátogatónak, hogy mikor és mit szeretne látni, tenni, esetleg hol fog megszállni, étkezni. Étteremből nincs hiány Vármezőben sem, szálláshelyet a helyi panziókban, hétvégi házakban kell keresni, de két kemping is nyitva lesz: a sátrazók és a lakókocsikkal érkezők a Mustang kempinget keressék, aki pedig őseink jurtás szálláshelyét szeretné kipróbálni, azt a Nomád felé irányítják. A repülésen kívül más, kiegészítő programokat is lehet választani: koncerteken szórakozni, az apróságokat gyerekprogramokra és a játszótérre lehet majd vinni, lehet horgászni a pisztrángtelepen, de sétákat, erdei túrákat is be lehet vállalni. Továbbá ki lehet próbálni az egykori nyárádmenti gőzöst, a „kávédarálót”, új elemként idén megjelent a szafari program is – azaz mindenki saját maga állíthatja be programját, oszthatja be idejét a három nap alatt.

Lesz elég léggömb

A szervezők szerint idén is lesz elég légballon a csodálkozásra és sétarepülésre egyaránt, ugyanis előrejelzések szerint 20-26 csapatra számítanak. A egyik hazai telefonszolgáltató társaság erre az időpontra mindig valahol másutt valami mást beszervez és sosem jön el ballonjaival, de ettől függetlenül a hazai aeroklub és legalább két magánballonos részvételére számítanak, Magyarországról több visszajáró csapat van, akik lehet hogy nem is a repülésért, hanem a csodálatos tájért jönnek ide.

Újra turistákkal és léggömbökkel telik meg a Mezőhavas alja

De vannak jelentkezők Szlovákiából, Ukrajnából, Litvániából és Hollandiából, továbbá Moldáviából is két csapat, akikkel igen jó kapcsolatban vannak, az ott még gyerekcipőben járó ballonozókat segítik, hisz itt sportról, és nem politikáról van szó – teszi hozzá Kádár Levente.

Az ország legnagyobb léggömbparádéja

A nyolcadik parádén is nyilván a ballonos repülés lesz a fő látványosság. A látogatók kipróbálhatják a sárkányrepülést vagy akár a kisrepülőt is, de szinte mindenki szeretne egyszer beszállni kosárba, és a táj és hegyek fölé emelkedni. Már február óta szüntelen szól a telefon és érdeklődnek az emberek: akik tavaly lemaradtak a repülésről, idén feltétlenül be szeretnék pótolni – Nagybányától Konstancáig mindenki az ország legnagyobb parádéján szeretné kipróbálni a léggömböt.

A három nap alatt a ballonozás jelenti a standard programot, de ez nem egész napos program, ugyanis az idő függvénye. Általában a reggeli és a naplementi órákban lehet fölemelkedni, amikor a légáramlatok szünetelnek vagy csendesek. A csapatok maguk döntik el, hogy mikor és hány turistával szállnak fel. Egy csapatban van legalább két pilóta, továbbá a földön egy autós pilóta követi a ballon útját és leszállás után visszaszállítja őket a bázisra.

Romániában a hőlégballonozás könnyűrepülésnek számít, még nincs szakosztálya, ritkák a versenyek is. Eddig két éve és idén rendeztek bajnokságot, így inkább a parádéról, szórakozásról szól a rendezvény, nem egy hivatalos nemzeti vagy nemzetközi pontszerző versenyről. Ettől függetlenül az idén a szervezők egy kötelező versenyt is beiktattak a csapatoknak, a „rókavadászatot”.

Nem olcsó mulatság

Ami a költségeket illeti, Kádár Levente elmondta: egy ilyen rendezvény megszervezéséhez legkevesebb tízezer euró szükséges, és ha ezen felül is van forrás, akkor kezdődhet a minőségi növekedés is. Ugyanis csak a repülőgáz ára felét jelenti a költségeknek, ez persze, az időjárástól is függ, mert ha nincs szél és eső, akkor jól és sokat lehet repülni. Rendszeres támogatójuk a megyei és a nyárádremetei önkormányzat, főtámogatónak évek óta felsorakozott melléjük egy-egy reklámcég, sörgyár, hotel, üzemanyagforgalmazó és biztosító társaság, emellett pedig több kis cég is.

Forrás: szekelyhon.ro