Nyárádremete

Turisztikai irodát létesítenek Nyárádremetén

Pályázatot nyújtott be a napokban Nyárádremete község, és amennyiben megkapja az igényelt támogatást, turisztikai irodával gazdagodhat a községközpont. Az elképzeléshez egyéb kezdeményezések is kapcsolódnának.

Jól illeszkedik majd a faluképbe az új épület

A Nyárádmenti LEADER Egyesületnél most zárulnak a pályázati futamidők, de még maradt pénz bizonyos intézkedéseknél. Ezek teljes összevonását kérvényezte a szervezet, de csak részleges engedélyt kapott erre a minisztériumtól. Így mintegy 130 ezer euróval rendelkeznek a 311-es intézkedésen (turisztikai tevékenységek ösztönzése). Erre nyújtott be pályázatot az utolsó napokban Nyárádremete község: egy, az utóbbi időben egyre többet hangoztatott integrált turisztikai projektet kivitelezne. Ugyanis a Nyárádmentén az épített, szakrális, természeti és kulturális örökség terén jó adottságok vannak, a turisztikai vállalkozók és a rendezvények sem hiányoznak, viszont ezt egy egységes csomagként kellene „eladni” a turistáknak.

Szerencsés választás lehet

Nyárádremete a Maros Megyei Múzeummal szeretett volna közös projektet benyújtani a Norvég Alaphoz, de ez elmaradt, ezért most Nyárádszeredában pályázott a nyárádmenti önkormányzatokkal partnerségben. A projekt részeként a községközpontban turisztikai információs iroda épülne, ezt rusztikus, helyi építészeti stílusban kiviteleznék. Itt két alkalmazott dolgozna, az irodát pedig öt évig kell fenntartania az önkormányzatnak. A projekt lényege viszont az a számítógépes és információs rendszer kiépítése lenne, amely tizenkét községet, egy kisvárost és az ezekben működő negyvenkét turisztikai szolgáltatót fogná egybe és szolgálná ki. Fontos, hogy minden turisztikai adottságot és lehetőséget egységesen tárolna, továbbá egy elektronikus helyfoglalási rendszer jönne létre, amellyel főleg a külföldi turistákat célozzák meg: a szállás mellett programokat és alternatív tevékenységi ajánlókat kaphat egyszerre az érdeklődő. A nagy „információzuhatagban” a turistának nincs ideje keresgélni, válogatni, neki kész szolgáltatáscsomagot kell a kezébe adni – vélik a kezdeményezők. Magyari Péter polgármester is főleg az elektronikus helyfoglalási és tájékoztatási rendszert tartja fontosnak, mert sok rendezvény van a térségben, sokszor egybeesnek az időpontok, ezért a látogatók megoszlanak, ám ebben az esetben lehetőség volna elősegíteni azt, hogy mindenhol több érdeklődő forduljon meg a térségben.

Az információs központban helyi termékeket is bemutatnának, de rengeteg információs anyag is készülhet: weboldal, színes és gazdag kistérségi turisztikai kalauz, turistatérkép, információs- és jelzőtáblák, valamint rengeteg szórólap. A község kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik, itt van a legtöbb turisztikai szolgáltató a vidéken, ezért is szerencsés az, hogy Remete hozná létre ezt az irodát.

Alapos megvitatás után nyújtották be a pályázatot

Más elképzelésekhez is kapcsolódik

Az elképzelés azért is helyénvaló, mert jól kapcsolódhat hozzá néhány kistérségi kezdeményezés, ezek mindenikére van pénzforrás és az idén életbe is léptetik azokat – értesültünk Antal Zoltán kistérségi ügyvezetőtől. Ezek egyike a hamarosan kezdődő helyi értékleltár készítése, de egy turisztikai együttműködési projekt is beindul hamarosan. A LEADER program keretében külföldi partnerekkel szerették volna ezt megvalósítani, de különböző okok miatt ez nem valósítható meg, ezért a Maros-mentét választották társszervezőnek. A projekt keretében mindkét térségben felmérések készülnek, ezek nyomán színvonalas népszerűsítő kiadványok jelennek meg, de konferenciát, képzést is szerveznek. Egy másik képzést is tartanak a LEADER program keretében, ezen főleg turisztikai vállalkozók, és ezen a téren a jövőben pályázni kívánó személyek vesznek majd részt. A tanfolyamon turisztikai és pénzügyi menedzsmentet, számítógépes technológiát tanulnak, továbbá gyakorlati szemlékre kerül sor sikeres turisztikai vállalkozásoknál – tudtuk meg a részleteket Balássy András és Ördög Hanna munkatársaktól.

Forrás: Székelyhon.ro