Nyárádremete

Turulmadarat avattak Nyárádremetén

Kárpát-medencei összmagyar összefogás eredményeképpen turulmadaras emlékművet avattak a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából 2015 március 15-én Nyárádremetén.

A turulmadár nagy utat tett meg, míg végül befészkelte magát a nyárádmenti magyar falunak a központjába, lakosainak szívébe. „Az az óhaj fogalmazódott meg a nyárádmentiek részéről, hogy turulmadarat szeretnének. A megoldás a péderi Soltész István részéről érkezett, aki jelezte, hogy neki van egy ismerőse, aki segíteni tud. A Kuntapolcán élő Kozsár Sándor ezt meg is oldotta” – mondta el Luterán András, a magyarországi Felsődobsza polgármestere.

„Most itt állunk Erdély földjén, Nyárádremetén, a régi nagy Magyarország képviseletében Felvidékről Péder és Kuntapolca képviselete, Délvidékről a zentaiak csapata, az anyaország részéről Vámospércs, Miskolc, Felsődobsza, Hernádkércs. Most egy a célunk, hogy a magyarok ősi, mitológiai turulmadarát idézőjelben szárnyra bocsássuk. Álljon itt büszkén a nyárádmenti emberek és az utókor számára, és hirdesse az összetartozásunkat, a közös történelmünket” – fogalmazott Luterán András.

A délelőtti ünnepi szentmisén marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola műsora örvendeztette meg a hallgatóságot. Ezután az Ezeréves emlékműnél Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét. Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke beszédében a lemondás kísértésére hívta fel az emberek figyelmét: „Ma az Alsó-Nyárádmentén jöttem végig, és egy kicsit elszomorodtam attól, hogy egyetlen egy portán sem láttam a piros-fehér-zöld lobogót. Hol vannak a zászlóink? A középületek homlokzatára nem sikerült szavatolnunk, de a magánházainkra, portáinkra feltűzhetnénk. Attól félek, hogy egy kicsit könnyen lemondtunk a zászlóinkról, pedig sokat küzdöttünk azért, hogy használhassuk ezeket. Attól tartok, hogy könnyen lemondunk a földjeinkről, erdőinkről, a szülőföldről, anyanyelvünkről is, dalainkról, táncainkról. Olyan jó látni, hogy Maros megyében sok-sok településen még mindig él a népi kultúra, tanulják a régi rendet, és ez így van rendjén, mert ezek azok az értékek, amelyek erősítik önazonosság-tudatunkat, amelyek erőt adnak ahhoz, hogy megvessük lábunkat. Szükségünk van ezekre az értékekre” – hangsúlyozta Brassai.

Az ünnepségen felszólalt még Nyárádremete polgármestere, Magyari Péter, Nagy András bácsi és Siklódi Károly.

A szobrot a 15-ös Mátyás-huszárok segítségével leplezték le. Az öntvényt Köllő Gábor helyi plébános és Varga Béla felsődobszai esperes szentelték meg, kiemelve a turul jelképének fontosságát, a szellemi helytállásra való odafigyelést. A Felsődobszáról, a felvidéki Kuntapolcáról, Péderről érkezett vendégek ünnepi előadássorozatot mutattak be, fellépett a délvidéki Zentáról érkezett Tambura zenekar.

Természetesen nem csak a vendégeknek köszönhető az ünnepség létrejötte, a helyi nőszövetség, az önkéntes tűzoltók és családjaik segítkeztek a háttérmunkálatokban. Ifjú Fancsali Imre kőfaragó egy Nagy-Magyarország mintával ellátott márványplakátot ajándékozott a községnek, továbbá ő biztosította a madár ráhelyezését az emlékműre. Ezen munkálatok során a szobor alapjába tevődött egy időkapszula, melyben leírások vannak az emlékműről és fényképek azokról  helyi lakosokról, akik a rendszerváltáskor rendben hozták azt.

Az eseményen készült fotósorozat ITT tekinthetők meg.