Nyárádremete

“Európa elrablása” – testvértelepülési találkozó

Testvértelepülési találkozót tartottak Nyárádremete községben, a helyi sportpályán, illetve az ott felállított óriás sátorban. Az öt település éves ünnepére hagyományos módon az első őszi hónap első hétvégéjén került sor.

A nem kis szervezői előmunkával induló napokat uniós pénzekből valósították meg idén, ami lehetővé tette az eddigieknél színesebb programkínálatot. „Nagyon fontos a projekt neve Brüsszelben, ha valaki pályázni szeretne. Egy jó névvel és egy jól összeállított programmal jó pályázatot lehet nyerni. Balássy Andrást illeti az elismerés, hiszen ő volt ennek a megálmodója, általa valósulhatott mindez meg” – nyilatkozta lapunknak Magyari Péter, a község polgármestere.

Az Európa Elrablása címet viselő községi napok a Town Twining – Európa Polgáraiért Program keretében jött létre, maximális finanszírozással, amelynek révén 25 ezer euróból gazdálkodhattak a szervezők. Ennek köszönhetően hét település képviselőit sikerült vendégül látniuk: a magyarországi Halmajról, Mártélyról, Felsődobszáról, Tüskevárról, Csobádról, a felvidéki Péderről és Nagyidáról.

„Fontosnak tartom a külföldről érkező vendégeket, mert itt találkozhatnak a hajdani nagy Magyarország részét képező települések polgárai. A jelenlegi pályázatunk célja és témája a testvértelepülési kapcsolatok ápolása, és mi annak csak örülünk, hogy ez hozzásegít minket ahhoz, hogy a különböző országokban élő magyarok ápolhassák a kapcsolataikat, közelebb kerüljenek egymáshoz” – fogalmazott Magyari Péter.

A határon túli vendégek már szerdán megérkeztek. A hétvégét megelőzően a helyi és közelben lévő látványosságokat tekintették meg, illetve alkalmuk adódott többet időzni a helyi barátaikkal, ismerőseikkel. A polgármester elmondta, igyekeztek a kapott pénzt ebben a régióban elkölteni, így a helyi közbirtokossági háznál, kulcsos házakban, a község területén lévő panziókban szállásolták el a vendégeket.

Pénteken Novák Zoltán Európa Elrablása című történelmi (vitaindító) előadásával vette kezdetét hivatalosan a rendezvénysorozat, majd a helyi gyerekekből álló Pipacsok gitárcsoport műsorát hallhatta a közönség. Ezután következett a Bekecs Néptáncegyüttes és a helyi gyerekek alkotta néptánccsoport, valamint Ábrám Tibor és zenekara előadása. A nap fénypontja az Atilla Fiai Társulat és a Bekecs Néptáncegyüttes közös produkciója volt, amelynek végén elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A szombat tűzoltó felvonulással indult, mintegy tíz nehézgépjármű járta végig az öt települést. A nap folyamán kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, akik többek közt bábkészítésben, sulyok díszítésben, szalmafonásban próbálhatták ki magukat, de ugrálóvár, trambulin is csalogatta őket. Délután Páll Ibolya A táltos tehén című bábelőadásán vehettek részt. A felnőttek a kézműves és helyi termékek vásárán válogathattak kedvükre. Délután André Mónika lovasíjász bemutatóját lehetett megtekinteni, az esti órákban a Vecker, Dancs Annamari és a Titán szolgáltatta a zenei aláfestést a jó hangulathoz. Az eseménysorozat házigazdája Nagy István színművész volt, végezetül pedig tűzijátékban gyönyörködhettek a résztvevők.

A nyárádköszvényesi asszonyok finom főztjeikkel biztosították a vendégek étkeztetését. Rajtuk kívül az önkormányzat munkatársai is kivették részüket a segédkezésben és sokan mások, akik felajánlásaikkal, munkájukkal hozzájárultak az esemény létrejöttéhez, annak zökkenőmentes lebonyolításához.

Az “Európa Elrablása” projekt részleteit itt tekintheti meg.

Az eseményen készített képeket itt tekintheti meg.

Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/unnepeltek-a-nyaradremeteiek-es-vendegeik

Proiect cofinanațat de către Uniunea Europeană, Programul Europa pentru Cetățeni.