Nyárádremete

Vármező

Vármező természeti adottságai és pisztrángos halastavai miatt a környék egyik kedvenc célpontjává, nyaralóhelyévé lett. Innen jó pár túra indul, a vidék történelmi és természeti szépségei, látványosságai felé. Itt több panziót, fogadót, kulcsos-házat találunk és Vármező sok állandó rendezvénynek (áfonya-, hő-léggömb-fesztivál) is otthont biztosít. A falu fölé magasodik a 823 méter magas Vár-domb (innen kapta a település a nevét), itt egykoron vár állt.

Szovátától 14 km, Marosvásárhelytől 40 km távolságra fekszik.

A vármezei túrák a falú központjából indulnak, itt táblák nyújtanak információt a négy választható útvonalról.

Felfele (keletre) haladunk (a kék kereszt jelzéssel közösen) 800 métert, míg elérjük a Nagy-Nyárád – Kis-Nyárád völgyek elágazását. A bal oldali ágon folytatjuk utunkat, 650 métert míg elérjük a Nagy-Nyárádon (Nirajul Mare) átvezető hidat. A kék kereszt jelzés a völgyúton halad tovább, mi az útról letérve a patak jobb oldalán futó ösvényen megyünk 300 métert, majd jobbra – délre fordulva – kikapaszkodunk a domboldalra, a tóhoz. Az Égerfás-tó (ahogy a Gyilkos-tó is) egy földcsuszamlás miatt keletkezett, az eltorlaszolt területen felgyűlt a forrás- és esővíz, így ez elárasztotta a területen levő égerfákat. Így most ezeknek a csonkjai állnak ki a kb. 40 méter átmérőjű gazdag életvilágú tóból.

Továbbkapaszkodva a hegyoldalon, 350 métert megtéve egy nyeregbe jutunk. Balra – nyugatra – térve feljutunk a 823 m magas Vár-hegyre (250 métert gyalogolva). Orbán Balázs a Székelyföld leírásában így ír e helyről: „De hát a vár elnevezés honnan származik? Hol fészkelődhetnék ide vár ezen minden emberi laktól távol eső havasok magányában? Pedig e vadonban mégis volt vár, mert egyike nevezetesebb és terjedelmesebb ősvárainknak koronázta a Kétág közti büszke hegyormot, miről, ha annak meredek, bajosan megmászható oldalán felküzdjük magunk, azonnal meggyőződhetünk, mert ottan e vár egykori lételét bizonyító romokra fogunk találni.” A kilátó-fára felkapaszkodva rálátás nyílik a vármezői tavakra.

Visszatérve a nyeregbe, déli irányba ereszkedünk az ösvényen, majd 600 métert megtéve a Kis-Nyárád völgyében fekvő kiépített Tündér-forráshoz érünk.

Vármezői fotók link!!!