Vărgata

Confesiuni

szentmarton-unitarius-templomBiserica unitariană din Mitrești

Cea mai însemnată religie în comună este cea unitariană. Biserica din Mitreşti a fost construită între 1240-1271, azi fiind monument. Timp îndelungat era ultima biserică unitariană în zonă, căci la est de noi trăiau numai comunităţi catolice.

Enoriaşii sunt din Mitreşti, Vărgata şi Valea. La începutul anilor 1820 şi la Valea se constuieşte o biserică, iar în 1951 cei din Valea vor forma o entitate separată. Şi Vadu aparţinea de Mitreşti, dar s-a separat la începutul anilor 1700. Grâuşorul e şi astăzi o filială a bisericii din Mitreşti.

 

csikfalva_ref_templomBiserica reformata din Vargata
Religia reformată apare în comună în anii 1710, când la Vărgata se construieşte o bisericuţă. Mai târziu şi la Grâușorul (în anii 1830), şi la Valea (1950) se construiesc biserici, dar şi azi aparţin de parohia din Vărgata.

DigitalBiserica romano-catolica din Valea
Religia romano-catolică apare din nou în comună în secolul al 19-lea, când la Grâuţorul şi la Valea se construiesc biserici şi o casă preotească. Şi în Mitreşti există o mică comunitate, dar fără biserică.

jobbagyfalva-roman-templomBiserica greco-catolică din Valea
Religia greco-catolică avea enorişi mai ales din rândul jelerilor şi iobagilor din Valea. Ei cumpără o bisericuţă de lemn de la Sâmbriaş, care în 1990 a fost arsă, dar în 2003 a fost reconstruită.

jehovista_imahaz_szentmartonSala Regatului Martorii lui Iehova din Mitrești
Religiile noi (neoprotestante), Martorii lui Iehova, Biserica Adventistă sunt şi ele prezenţi de la începutul secolului al 20-lea. În Mitreşti Martorii lui Iehova au o casă de rugăcuni.