Localități înfrățite
Kakasd (în germană Kockrsch) este o comună din judeţul Tolna, microregiunea Bonyhad, Ungaria. În evul mediu, în urma cotropirilor turceşti satul este depopulat, dar în 1720 se găsesc aici 5 familii maghiare şi 9 germane, iar până la 1726 numărul acestora ajunge la 100. Comuna de astăzi s-a format în 1935 după unirea cu satul Belac. După cel de al doilea război mondial majoritatea locuitorilor de origine germană au fost deportaţi, în 1945 au apărut primele familii de secui care au fost colonizaţi aici, iar în 1947-48 au fost aduşi şi familii maghiare din Slovacia. După demolarea căminului cultural vechi în 1987 s-a început construirea Casei Satului după planurile cunoscutului arhitect Makovecz Imre, cu munca comunitară a locuitorilor. Clădirea a fost inaugurată în 1994 şi este locaţia numeroaselor manifestări culturale şi comunitare. Clădirea este şi un simbol al convieţuirii locuitorilor, această idee este accentuată şi de monumentul eroilor din cele două războaie mondiale şi compoziţia de sculpturi numit Convieţuire („Zusammenleben”).
Comuna Kakasd a încheiat acorduri de parteneriat cu localitatea Radibor/Radwar (Germania) în anul 2009, cu Deaki/Diakovce (Slovacia), şi cu comuna Vărgata/Csikfalva (pe 12.10.2013).
Informaţii suplimentare: www.kakasd.hu
Comuna Rábakecöl se situează în județul Győr–Moson–Sopron din vestul Ungariei. Reprezentanții comunelor Vărgata și Rábakecöl (Ungaria) au semnat acordul de înfrățire formală pe data de 20 august 2002. Această relație de prietenie s-a extins de atunci prin vizite reciproce anuale între instituțiile și locuitorii celor două comune. Informații detaliate despre comuna vă oferă pagina web a comunei.
Bourgogne. Satul Mitrești „a fost adoptat” de către Burgundia (Franța) după revoluția din 1989. Relația neoficială dintre comune funcționează prin asociația „Coup de Mitresti„, în cadrul programului Operation Village Roumain. În fiecare an Asociația organizează târg de Rusalii, venitul căruia este oferit satului Mitrești. La început, sprijinul comunității franceze a venit în forma unor pachete de ajutor social, iar apoi a urmat finanțarea unor programe de dezvoltară comunitară.
Holsbeek se situează în regiunea flamandă Brabant din Belgia. Acesta include, de asemenea, Kortrijk–Dutsel, Nieuwrode și Sint–Pieters–Rode. Are o suprafață totală de 38.50 km², și o populație totală de 9460 de persoane (în anul 2008). Relația a început în 1990, inițial era vorba despre Vadu, dar până la urmă au optat pentru satul Vărgata. Relația slăbită a fost pusă pe paze noi acum câțiva ani, când a fost fondată Asociatia pentru Viitorul Vărgatei. În prezent putem vorbi despre o cooperare fructuoasă, care a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea comunei Vărgata. Siteul oficial al comunei Holsbeek vă oferă mai multe informații despre comunitatea flamandă.